Vaiana – ****

Ron Clements, John Musker

Selvom alt er smukt og godt, må man nogle gange begive sig i kast med det ukendte farvand, det farlige udenfor de trygge rammer.

Trangen til at komme ud på bølgen den blå, har høvdingedatteren Vaiana (Auli’i Cravalho/Clara Rugaard-Larsen) haft længe, da hendes paradisiske sydhavsø trues udefra. Hun bliver klar over, at havet har udvalgt hende; hun må tage sin skæbne på sig og finde halvguden Maui (Dwayne Johnson/Kasper Leisner) for at redde verden. Nemt bliver det ikke, særligt når halvguden er selvfed og stædig som få, og hendes eneste anden følgesvend er den utroligt dumme høne Heihei (Alan Tudyk).

Vaiana er på alle måder klassisk Disney, hvor heltinden følger sin drøm, krydret med fængende sange, skæg og smukke billeder. Det er en film, der er så bevidst om sin Disney-hed, at den ikke kan lade være med at kommentere på sig selv og hvor den kommer fra. Det er for så vidt også helt okay; vi er jo totalt med på den, når Maui tørt bemærker, at når Vaiana har kjole på og et dyr som sidekick, ja, så må hun jo være en prinsesse. Tag den, Pocahontas, Jasmin og Ariel! Bliver man hængende til efter rulleteksterne, bliver det sågar helt åbenlyst og selvrefererende.

Vi har den vise bedstemor og heltindens forbundethed med naturen (hej, Pocahontas!), og som Modig står Vaiana på egne ben og må gøre de ting, hun skal, uden at tænke på sit hjerte. Hun må gøre oprør, lære sig selv at kende for at hun kan udfylde den plads, hun er udvalgt til. Helt efter bogen.

Det er da fint, og langt hen af vejen er filmen meget mere end fin. Ø-livet er sjovt, rørende, spændende og livet til søs er meget smukt. Mængden af spas og neglebidende action er præcis doseret. Men summen bliver aldrig helt magisk.

Dog må gives et stort bravo til Alan Tudyk, der åbenbart kan alt (han var den utroligt sarkastiske robot i ‘Rogue One – A Star Wars Story), inklusive at give den debile høne en personlighed blot med lyde.

Det er som om d’herrer Clements og Musker er lidt bange for at komme helt ud på det dybe. Som Vaiana selv lander de præcis på den trygge båd Disney i smult vand, selv når de prøver at kaste sig ud.

Leave a Reply