The Duke of Burgundy – *****

Peter Strickland
5hjerter

Det er en skrøne, at sommerfugle dør, når støvet falder af vingerne. De får blot sværere ved at flyve. Det er en skrøne, at kærligheden dør, hvis man indretter sig for at holde på hinanden. Men man visner måske en lille smule, for at få den anden til at blomstre.

To kvinder lever isoleret i en symbiose af kærlighed, seksuel underkastelse og dominans. Cynthia (Sidse Babett Knudsen) og Evelyn (Chiara D’Anna) forsker i sommerfugle, møl og hinanden i en hverdag præget af lige dele fortryllelse og rutiner. Ritualerne, de to elskende dyrker i deres eget tempel, er mange og omfattende.

Den omtalte hertug er en forårssommerfugl, der særligt findes i Sydengland, men filmen foregår udenfor tid og sted. De fuldfede brune nuancer i både landskab, tykt fløjl og de øjne, der længselsfuldt kastes i retning af den begærede anden og de mange accenter lader filmen skabe sin egen lomme i verden, sin egen logik.

Tiden kunne være sen-tresserne, halvfjerdserne, stedet kunne være Italien, Frankrig. Og de to kvinder er bestemt ikke undtagelsen, hvor de end går i det lille lukkede samfund, der mest af alt ligner en kulisse for deres særlige kærlighed.

’The Duke of Burgundy’ har mange gentagelser, men lader man sig føre med, tiltrukket som et perverst møl, der drages mod mørket, er der stor, fuldfed skønhed i filmen, om end ikke skyggen af et plot. Eller en eneste mand.

Ingen tvivl om at instruktøren har nydt at hylde andre filmskabere, hvis værker har præget ham. Men de valg Peter Strickland har foretaget, redder filmen fra at være en ufrivillig komisk pastiche, som den balancerer på kanten af. Og det allerbedste valg var at hyre Sidse Babett Knudsen, der gløder og vibrerer i hver eneste scene, hun er i.

Når hun udsætter sin elskede for ydmygelse, gør sig klar til endnu en kærlighedsscene, snører sig ind, sætter parykken, og går længere, end hun selv troede muligt. Når hun langsomt selv mærker de papirtynde skæl på vingerne blive slidt af. Hun er skøn. Og lige så fanget som en af de mange tusinde sommerfugle sat fast med nåle i glas og ramme i det hjem, hvor damernes sælsomme dans udfolder sig.

maxresdefault

Leave a Reply