Amy – ******

Asif Kapadia

stjerner

Der er dokumentarfilm og så er der dokumentarfilm. Dem, hvor man sidder på kanten af sædet, fuldstændigt tryllebundet af en forudsigelig katastrofe, som man kender udfaldet på.

Sådan en film er dokumentaren om Amy Winehouses skæbne. ’Amy’ folder sig ud indefra, råt og med så mange nye facetter, at ulykken virker dobbelt tung, fordi det er så forståeligt, hvor det gik galt.

Et liv og en død for øjnene af en rent ud sagt tragedieliderlig verdenspresse. Det er hårdt. Men det er også en film, der viser rækkevidden af et kort kvindeliv, og som viser rørende, nye sider af den lille kvinde med den enorme stemme og et kæmpe mindreværdskompleks, kombineret med en fandenivoldskhed og ublufærdighed.

Instruktøren har fået adgang til rå mængder af hjemmevideo, klip og meget andet fra den første spæde tid, og fået fat i kilder, der kendte Amy Winehouse, før berømmelsen flåede hende itu.

Og det er virkelig et fint kig ind bag kulisserne bag. Uden filter, unplugged nede i nerven. Dejligt at se hendes glæde ved de første koncerter, varmen og det uafrystelige talent, der krævede alt af hende.

Desto hårdere er det at se i camcorderens realtid, hvordan mindreværd, knust hjerte og trangen til at leve intenst på kanten var en cocktail, der var med til at suge hende ned. At se Winehouse forsøge at leve op til musikbranchens forventninger til mange koncerter og diverse optrædener, når hun netop burde have fået ro til at udvikle sin musik.

Mange af de historier, vi læste om hende dengang, bliver roligt sat i sammenhæng. Det giver mening. Men det gør stadig ondt og man får decideret lyst til at slå nogle af de mange, der hægtede sig på toget, da hun slog igennem og som afsporede hende, gjorde hende til train wreck. Dem, der var tættest på hende, tog ikke ansvar.

Se eventuelt ’Cobain: Montage of Heck’ om Kurt Cobain til sammenligning. Den ene var rockhelt, den anden et sølle popvrag i offentlighedens øjne.

Amy Winehouses far Mitch har taget afstand fra filmen. Det forstår man godt. Denne anmelder tager afstand fra Mitch Winehouse. Se, lyt.

Amy Winehouse

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.