Fra kirkerum til hjerterum.

Genbrugsby: På Sønder Boulevard har manden bag Tiger-butikkerne forvandlet en lukket kirke til et farverigt folkehus.

Dunsten af frisk maling hænger svagt ved de farvestrålende vægge, når man træder ind fra Sønder Boulevard. Bag glasdøren overtager den liflige lasagne, som er på menuen denne aften i Absalon, Vesterbros nye selvudnævnte folkehus i den tidligere Absalons Kirke. Folkehus er et nyopfundet ord, der alligevel er ligetil og viser sig at passe præcist.

Her er aktiviteter, men det er lige så meget et sted, man kan komme for at være sammen. Familier og venner sidder bænket ved langbordene og spiser. Børn leger, spiller spil og hygger. En tumling stavrer glædesstrålende rundt, forældrene venter på et ledigt bordtennisbord inden aftenens turnering går rigtigt i gang.

Lennart Lajboschitz, den 56-årige ildsjæl, passionerede ping pong-spiller og Tiger-milliardær, der har købt og ombygget kirken, ligner en glad mand, som han går rundt og noterer aftenens spillere på en blok.

Hvad skal vi med kirkerne?
Menighedsråd byen over istemte klagesange, da Købehavns Stift i 2013 satte 17 kirker i spil til lukning. Daværende kirkeminister Marianne Jelved pegede på seks, og fem er nu solgt fra – Bavnehøj Kirke og Utterslev Kirke til andre kristne trossamfund, Blågårds Kirke til spillestedet Koncertkirken, Samuels Kirke til ungdomsboliger, og så altså Absalons Kirke til folkehus. Prisen for Lajboschitz var små 10 mio. kroner, samt et ukendt beløb i ombygning og istandsættelse.

Absalons Kirke er som de fleste af kirkerne på lukkelisten bygget i første halvdel af 1900-tallet, hvor København oplevede et massivt rykind og for alvor kom udenfor voldene. Siden 1990 er folkekirkens medlemsprocent i Hovedstaden dalet fra 80 til 60 procent, mens brokvartererne har fornyet sig og byen er vokset videre. For at revitalisere byens øvrige kirker og give plads til nytænkning er det blevet tid til at kirkebygninger må inddrages, bygges om og bruges til noget, der er mere brug for.

For eksempel…

Læs resten hos Magasinet KBH, hvor jeg også skriver kulturjournalistik m.m.

IMG_0488

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.