Stjerneradio overgiver sig aldrig.

I Istedgade er en danmarkshistorisk butiksfacade vendt tilbage som et lyslilla blast from the past.

Facaden er nøjagtig magen til. Den lavendelfarvede mur og de svungne bogstaver er ægte – københavnerlegenden Stjerne Radio er vitterligt vendt tilbage på Istedgade 31. Men ved nærmere eftersyn er butikken slet ikke en butik.

Når den oprindelige Stjerne Radio på adressen blev legendarisk, var det ikke på grund af smuk, innovativ byggekunst. Men fordi butikken, udover at sælge grammofoner, radioer og plader, var afgørende for modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig.

I 70-året for befrielsen har en lokal forening nu sørget for at genopføre en tro kopi af Stjerne Radio præcis på sin gamle plads, hvor der i mange år blot har været en tynd mur, der lukkede hullet mellem nabobygningerne.

Den nye udgave er dog ren facade. Bogstavelig talt et vindue til besættelsestiden, med skiftende udstillinger i den store butiksrude.

Noget falsk om noget ægte
Som butiksfacaden står skinnende ny ved Gasværksvej, på et af Istedgades sidste slidte hjørner, stikker den både ud og passer ind i en ende af gaden, der er gået igennem en vild forandring fra rå til smart. Som et mindre om den tid, hvor Istedgade var en almindelig handelsgade. Et sted, der naturligt havde en radioforretning.

Men…

Læs resten hos Magasinet KBH, hvor jeg også skriver kulturjournalistik m.m.

IMG_0506

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.