Kill, my darlings.

'Hanna' af Joe Wright.

Jeg bryster mig ikke af at være en Faith Popcorn, der kan forudse og skabe trends, der ændrer kultur og samværsformer. Men jeg vover alligevel at stikke en tå i popkultur-pølens mudrede og parfumerede vande efter aftenens hævnfilm af kinesiske Chen Kaige, hvor et forældreløst spædbarn opdrages til hævn:

Der er et eller andet for tiden med film, hvor børn skal hævne sig på de voksne – på vegne af en voksen. Hit Girl gjorde det i ’Kick-Ass’ og var den mest dødbringende og bandende elleve-årige, som verden endnu havde set.

Still fra 'Kick-Ass' af Matthew Vaughn.
Still fra 'Kick-Ass' af Matthew Vaughn.

Snart kan Saoirse Ronan ses i en lignende rolle i thrilleren ’Hanna’, hvor hun er en snigmorder, der skal slå Cate Blanchett ihjel for at hævne sin far, spillet af Eric Bana. Der er sikkert andre eksempler. Jeg ved ikke, om det startede med ’Kill Bill’, hvor Lucy Liu i manga-udgave fik blodig hævn.

'Hanna' af Joe Wright.
'Hanna' af Joe Wright.

Og altså også i gårsdagens noget kluntede, wire-fu fattige (vel egentligt en god ting),og alt for lange ’Sacrifice’, hvor spædbørn forbyttes, klaner udslettes og udførlige hævnstrategier plottes gennem år i det gamle Kina, før at den lille pode er blevet til dødbringende våben.

Nu er det nok min dårlige samvittighed, der får mig til at se mønstre. Men skal man mon være bekymret?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.