Better than &%€#ing Christmas!

Nogle gange skal der meget lidt til før en film lykkes. Irske John Michael McDonagh, der både har skrevet og instrueret den hæsblæsende, udknaldede og på alle måder kulørte actionkomedie ’The Guard’, fanger allerede publikum med de allerførste minutter, hvor en bil fuld af pivhøje irske teenagere slingrer gennem det smukke og lidt barske landskab ved Connemara til tonerne af benhård østkyst-rap. Men det er blikket, som den iskolde og meget tørre politimand i skikkelse af altid solide Brendan Gleeson, har, da bilen fræser forbi hans patruljevogn og totalskader sig selv, der sætter tonen for den meget barske og morsomme film. Denne mand har set det meste og gør alt politiarbejde på sin egen og temmelig uortodokse måde.

Humoren er sortere end en pint Guiness ved midnat, det fyger med gode replikker og selvironi, der må gøre en Tarantino eller Guy Ritchie misundelig. Slægtsmæssigt er filmen dog endnu tættere på den både filosofiske og hårdtslående ’In Bruges’, nok fordi instruktøren er bror til Martin McDonagh, der stod bag ’In Bruges’, hvor Brendan Gleeson spiller en noget mere sympatisk figur.

Stærke farver, godt plot (der ikke skal røbes her) og solide præstationer fra Don Cheadle (der også har været executive producer på filmen), altid seværdige Mark Strong og et væld af andre, der glimter i de scener, de får, gør filmen til et velkomment og yderst irsk indslag i den yderst dysfunktionelle familie.

Titlen på dette indlæg? Mark Strongs figurs reaktion på ENDELIG at kunne deltage i et shoot-out i sin karriere på den forkerte side af loven. Og også, hvordan jeg synes, det er at være i Berlin, når film er så godt skruet sammen som denne.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.