Djævelsk pornodrøm

Eventyret om prinsen og tiggerdrengen har altid fascineret. Men hvad nu, hvis prinsen er ond? Og tiggerdrengen ikke har andet valg end at tage prinsens plads, fordi denne er for psykotisk og for skæv til at vise sig offentligt? Uday Saddam Hussein havde et helt land som sit legetøj. Kvinder, coke og alle de guldbelagte paladser, biler og guns, han kunne ønske. Og så manglede han naturligvis en dobbeltgænger, hvis nogen skulle have lyst til at skyde ham.

Den irakiske soldat Latif Yahia blev Uday Husseins stand-in. Ikke med sin gode vilje, men fordi hans familie ellers ville blive udslettet. Uday får (eller tager), hvad Uday vil have, og han vil have Latif. Ingen tør stoppe Saddams søn, lige meget hvor sindssygt han opfører sig.

Lee Tamahoris seneste værk, ’The Devil’s Double’, er en reklamelækker mareridt/feberdrøm af en film, der foregår i en verden af magt, sex, disco og tortur, der ikke længere findes. På sin vis er det sært betryggende at filmen bygger på en sand historie, for plottet ville have virket for langt ude ellers.

Det er en overordentligt velkomponeret film med et højt tempo, der takket været den ekstremt stærke dobbelte præstation fra den tidligere pigeværelse-pinup-skuespiller Dominic Cooper, også giver plads til eftertanke og overraskende rørende øjeblikke midt i det fotogene, gyldne vanvid.

Selvom jeg flere gange undervejs havde lidt svært ved filmens lækkerhed; dens store æstetiske kvaliteter kontra den rene og skære ondskab, Uday repræsenterer, så blev filmen ved med at fylde i hovedet resten af dagen.

Filmen var et hit på Sundance, før den kom her til Berlin, og Lionsgate har købt rettighederne – og forpligtet sig til at begynde en Oscarkampagne på Dominic Coopers vegne. Jeg forstår dem godt. Han imponerer og overbeviser, når han spiller to mænd, der ikke kunne være mere forskellige. Er ikke meget for at indrømme det, men jeg var i hvert fald et kvarter inden i filmen, før det gik op for mig, at det var den samme mand, der lagde fysik til både prins og tiggerdreng.

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.