Min øl med: Tonny Bønlykke Hertz.

#4: Hvor sperm søges som modermælk. For grænseoverskridende? Så spring bare over de rigelige mængder rå bøssesex i dette interview og den film, vi snakker om. Det er ok. Jeg dømmer ikke. Heller ikke jer, der bliver.

Tonny Bønlykke Hertz er, udover at være en del af min fjerne fortid som kondom-uddeler i det københavnske homomiljø i de tidlige halvfemsere, psykosocial rådgiver i Aidsfondet og bl.a. uddannet klinisk sexolog.

Vi mødtes til en snak om filmen ’Bottom’, der følger én mands projekt med at få så meget sæd i sig som muligt. Fyren er anonymiseret i filmen og voice-overen er taget fra hans blog. Instruktør Todd Verow vil ikke dømme, men på sin vis gør han det alligevel, ved ikke at vise meget andet end fyrens projekt. Samtidig går han selv ind i projektet og bidrager.

Jeg så selv filmen hjemme, takket være en screener, men sendte Tonny i biografens trygge, dark-room-agtige favn. Han talte 19 udvandringer fra visningen under MIX Copenhagen d. 20/10 2012. Så selv frisindede danskere kan få nok. Selv måtte vi ty til stærkere ting end kaffe, emnet krævede det. Så mit koncept har også fået prøvet grænser af. Vi kunne lide det.

Hvor meget fylder det miljø i NYC og herhjemme?
Det begyndte i New York, så kom det til Berlin. Men jeg har også mødt den type i København.

Hvor?
Mest i rådgivningen. Men også i min vennekreds, hvor en bekendt kun talte om sperm. Du ved; vi bøsser snakker måske om ’hvor stor var den?’ og ’hvor lang tid tog det?’. Han ville hellere have ti dårlige og hurtige knald, for det var ikke akten, det var resultatet, han gik efter. På Sexologi skrev jeg opgave med en kollega om spermens betydning for hiv-smittede bøsser, som er dem, jeg arbejder med. Vi må bare sande, at den ladning har rigtig stor betydning.

Er det ’farligheden’ eller ’produktet’, der er tiltrækningen?
Der er dem, der lever som i filmen, fordi de er smittede i forvejen. Jeg har sågar chattet som rådgiver med en, der kaldte sig noget i retning af ’Smit mig’. Han spurgte, om jeg ikke skulle sige noget til ham. Men jeg skal ikke belære fyre som ham. Vi fik en god snak, og han sagde: ‘Jeg har været bange for HIV i så mange år, at hvis jeg fik det, så kunne jeg slappe af.’ For nogle bøsser fylder HIV så meget, at de ikke har et godt sexliv. Mange af dem, jeg møder i rådgivningen, oplever at deres sexliv tager fart efter diagnosen. De har begrænset sig, og spermen er et symbol på fuldbyrdelsen, der får meget stor betydning.

Fortæl lidt mere om den opgave?
Der er meget lidt litteratur om sperm. Vi var gæstetalere hos Dansk Forening for Klinisk Sexologi til deres 30-års jubilæum, og de der store kanoner takkede os bagefter og bad os udgive det, fordi der er så lidt. Det var et norsk studie tilbage i firserne, hvor en af fyrene beskriver, at han skal have den ’gave’ fra den anden, ligesom i filmen. En anden har beskrevet det som modermælk, som noget helt basalt.

Det, at han tager noget fra en anden, og gør det til sit?
Ja, lader sig fylde med det. I filmen kan man jo diskutere, hvornår det han gør, går hen og bliver sygeligt.

Men hvor går grænsen, når man har grænsesøgende sex?
På studiet diskuterede vi ’sund sex i et sundt legeme’. Og sådan kan man jo ikke stille det op. Hvem skal dømme, hvad der er ’sundt’? Det er op til den enkelte. Men når ens fetish styrer alt andet, så tangerer det… Det er hårfin balance. Hvis han kan alt det andet; kramme, kysse, onanere og så videre, så lever han bare på kanten. Jeg vil ikke dømme ham, men måske synes jeg, at det er lidt sygt. Inderst inde.

Ja?
Omvendt kan jeg jo godt følge hans lyst. Lysten til sperm ligger i alle bøsser. Nogle af os afholder os fra det, men hvis der ikke var HIV eller Hepatitis C, så tror jeg, de fleste ville gøre som i halvfjerdserne og firserne og bolle til højre og venstre.

Er det en særlig læderbøssekultur, eller er det, at når mænd har sex med mænd bliver det mere ekstremt? ’Load count’ som Mt. Everest?
Bjergbestigeren er et godt eksempel. Han vil søge mod nye tinder, uanset hvad der sker af laviner og ulykker. Det er præcis det samme. Hvorfor kører nogen dødskørsel eller springer ud i faldskærm? Jeg bliver tit spurgt ’hvorfor skal bøssesex være så ekstremt?´. Jeg tror, det er mændene. Når der er to, tre, mange… så er der eddermame testosteron i luften. Vi kan hyle og være opkørte, men når det handler om sex, så er vi jo mænd. Og så handler det om at sprede vores sperm. Det kan ses, når vi er liderlige. Vi kan have sex sådan her, det behøver ikke tage mere end tredive sekunder og vi kan gøre det hvor som helst. Vi har den fordel. Og ikke for at såre dit køn, så er vi mere ligeglade i nuet og kan udleve det. Ham i filmen er mere velovervejet.

Han er helt afklaret med sit projekt, hvad han vil have ud af det.
Ja. Hvorfor vil Jim Lyngvild spise otte Ferrero Rocher på under to minutter?

…fordi han kan?
Lige præcis. Jeg kan egentligt godt forstå ham her. Hvad der sker. For ham er det antallet af ladninger og for dem, der er til fisting eller pis, noget andet. ’Hvor meget kan jeg tage?’. Han risikerer alt muligt ved det. Du spurgte lidt til det med dødsdriften, og det skal man ikke underkende i seksualiteten. Jeg har hørt om folk, der ville smittes eller skaffede medicin og løj sig smittet for ikke at være udenfor, bidt huller i kondomer for at få ladningen. Bøsser er enormt gode til at skabe begreber; f.eks. ’bug chasers’ og ’bug givers’. Dem, der søger smitten og dem, der giver den videre.

Hvis det er farligt, så er der nogen, der går efter det?
Ja, for nogle. De bliver pirret af usikkerheden, elementet af russisk roulette. Det er ultimativt, hvis det går galt.

Jeg ser to ting i LGBT-verdenen pt.; en mainstreaming med børn og ægteskaber. Og så en søgen tilbage til ’før HIV’, med stiv pik og højt hår.
Det bliver mere ekstremt. Medicinen er blevet bedre, så det er ’bare’ at tage lidt piller. Måske tager du noget forebyggende, inden du knepper hele weekenden, og så lidt bagefter. Bøsser har altid eksperimenteret, men jeg tror, at stofferne i miljøet har forstærket det. Man tager noget, går måske tolv timer i sauna, trækker udløsningen i langdrag.

…det ville filmens hovedperson ikke kunne holde ud, tror jeg.
Netop. Og for at springe i det; så tror jeg, at i tiden før HIV, så havde sperm slet ikke den rolle. Så var det der bare. Sådan nogle som ham fandtes også dengang, men det blev bare ikke italesat. En film som den her er interessant, fordi vi tolker det sygelige ind. Dengang tænkte man ikke over det. Da HIV kom, begyndte flere bøsser at dyrke pis-sex. Ikke fordi de tændte på urin, men fordi det var den næstbedste væske. Det var ufarligt. Det samme med fisting. En hånd er mindre farlig end pikken. Man fandt på noget andet.

Jeg husker, hvor bange folk var og hvor hurtigt det gik fra smitte til død.
Og sådan er det heldigvis ikke mere. I dag er der ikke mange, der græder, hvis folk omkring dem bliver smittet. Så tager de en pille om dagen, og hvad så? De nysmittede i dag har ikke skullet tage 21 piller om dagen. Langt de fleste har ingen bivirkninger, andet end på det psykiske plan måske. Det er en ny tid. I vores venskabskreds var min mand og jeg aparte. I dag går de mere i SLM og til nøgenfester end vi gør! Ham i filmen er et produkt af tiden, og han er langtfra alene. Også i heterokredse.

Ja, også kvinder melder tydeligere ud. Forfatteren Iben Mondrup skrev f.eks. om ’blikket på pikken’, og om kvinder, der tænder på mænd sammen.
Ja, og det er jo ellers tabu. På Sexologi, hvor jeg var den eneste homo, ville de ALLE høre om bøssesex. Der sker et skred i lysten, samtidig med at staten blander sig mere og mere i, hvordan folk må bolle. Galimatias. Vi skal blande os udenom. Også i tilfælde som ham er. Men det er tankevækkende hvorfor, han gør det. Det er livsprojekt for ham.

Har en mand som ham en udløbsdato? Hvor længe gider de bolle ham?
Sikkert langt op i fyrrene, måske længere. Så finder han bare nogle andre klubber, hvor folk også er ældre. Og er længere om at komme… så kører tælleren noget langsommere… haha! Gad vide, om de gamle, fedtede mænd derude ikke bare er sådan nogle som ham, der er blevet ældre? Måske har det bare været forbudt de sidste tyve år på grund af HIV? Måske definerede man det bare ikke, det havde ikke et navn.

De seksuelle subkulturer og dogmer er blevet mange og specifikke.
Ja, det er helt vildt. Nu er der bears, cubs, bear chasers… Jeg så en 17-årig inde på boyfriend.dk, der kun gik efter toiletsex. Jeg ville ikke have undret mig, hvis det var en på 54. Men så ung? Så er man dæleme specifik i sin fetish. Hvor skal det ende? Jeg har jo lært min seksualitet at kende ved at shoppe rundt, begå fejl og ladet mig overraske. Med nettet kan du gå efter en bestemt ting, helt snævert og leve dét ud. Hvis folk vil prøve noget, så gør de det.

De springer lige ud af skabet og ind i et andet?
Ja, det bliver mere specialiseret. Jeg siger nogle gange for sjov inde på jobbet om kampagnerne, at de henvender sig til twinks, bears  og alle de her udtryk. Vi har 33.000 minoriteter indenfor minoriteten. Og en af de grupper handler om barebacking og sperm.

Og de mænd, der boller ham? Hvordan har nr. 399 på tælleren det, tror du?
Rigtig mange vil sikkert gerne med på den liste. Men der er også mange, der tænder helt af på det. Men de spiller også på ’klamheden’ i det; det nedværdigende og snavsede i det som et turn-on. Det bliver en besættelse, når man er i det. For resten, det med forebyggende medicin…nogle kvinder forstår det ikke. ’Hvorfor bruger de ikke bare kondom?’. Jeg spørger ’Hvorfor tager du p-piller? Du synes jo også, det er federe uden gummi!’.

Oplever du, at bøsser skal opføre sig bedre? Mere moralsk?
Ja, det hører jeg. ’Hvorfor skal I skilte med det og være så udsvævende?’. Også i miljøet.  Vi skal normaliseres, lukke saunaerne og så videre. Sådan en film som ’Bottom’ er vand på den mølle. Der sker jo vanvittige ting i subkulturerne, som folk ikke har en forestilling  om. Tre tusinde bøsser til bareback-fest i Berlin på stoffer, der knepper hinanden i hoved og røv. Hvis jeg ser på det med et helikoptersyn, så kan jeg godt synes, det er lidt langt ude.

Fordi du er blevet ældre, eller fordi du er blevet sexolog?
Begge dele. Jeg hæver mig lidt over det, og kommer til at lave en kloge-Åge. Hvad handler det egentligt om, når vi slikker støvler? Hvorfor skal folk have en hånd oppe i røven? Nogle bliver mere perverse med alderen, andre ikke, fordi de forholder sig meget til det.

Man får så mange begreber, at man ikke bare kan være i sin egen lyst?
Minusset er, at man kan få svært at give slip. Mange har hovedet for meget med, når man har sex. Der er to norske sexologer, der siger, at kondomer er direkte ødelæggende for den trancetilstand, vi søger, når vi har sex. Sygdom, børn og død kommer ind i legen. Men for nogle kan det så også pirre.

Ødelægger det noget for ham at have en instruktør på? At blive konfronteret med sit projekt?
Nej, for han bruger også det her. Nu bliver han udstillet til hele verden.

Så alle kan se, hvilken ’cum whore’, han er?
Lige præcis. To fluer med et smæk.

Tonny Bønlykke Hertz.

MIX Copenhagen har ikke bestemt, hvad jeg skal blogge om eller hvordan – og jeg gør det, fordi jeg er nysgerrig og ren con amore.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.