Spy – *****

Paul Feig
5hjerter

Spionfilm er faktisk kun en prut og en bananskræl fra komedien. Det ved alle. Tricket er at få begge dele til at mødes sømløst, og det lykkes her.

Komedier er noget af det sværeste at lave, både for instruktører og for skuespillere. Man skal kunne gøre grin med sig selv og få det til at se let ud.

Det gøres fremragende her.

Den snarrådige CIA-analytiker Susan Cooper (Melissa McCarthy) er den dygtige og mildest talt konfliktsky stemme i øret på den glatte agent Bradley Fine (Jude Law). Men hun må slippe skrivebordet og blive aktiv agent, hvis en katastrofe skal afværges.

Paul Feig kan sine spionfilm på fingrene, mens han tager på dem uden handsker og sætter sine egne aftryk. Der er dobbeltspil, gadgets, sidekicks og en chef uden humor. En østeuropæisk skurk med en ubestemmelig accent, våbenhandlere, håndlangere og atombomber.

Jeg ved ikke, hvilken gryde instruktør Paul Feig faldt i som barn, men hvor er jeg glad for, at han gjorde. Han har et umanerligt stort talent for komik, og får det sjoveste ud af de kvinder, han instruerer. Og mænd, for den sags skyld.

Jude Laws selvfede agent og Jason Stathams testosteron-himbo er hyleskægge, alle giver den fuld skrue. At ingen for alvor giver de to flere komedier, er synd og skam.

Men ingen over Melissa McCarthy, når hun krænger den usikre kvinde af sig og går fuldstændig ’Cagney & Lacey’. Hun er bedst, når hun improviserer. Min eneste anke er, at det måtte hun godt gøre lidt tidligere. Elegant, grov og vældig, vældig morsom.

Nu skal det ikke være politisk korrekt, men det er befriende, hvor lidt McCarthys køn og størrelse egentlig driver komikken alene. Det er hendes konfliktskyhed og personlighed, der gør hendes figur skæg. Derfor virker det. Præcis som det gjorde i ‘Brudepiger’ og ‘The Heat‘ af samme instruktør.

Se ’Spy’ for dens snappy comebacks, de mange gode bifigurer. Se den for kampscenerne og actionbragene. Se den for Rose Byrnes usandsynligt grimme frisure og eurotrash-tøjstil.

Og bliv gerne siddende og se rulleteksterne til ende.

1 Comment

Leave a Reply